Når ordet kommet til kort.

my baby elephant II

Foto: Dara Schully

"Å lese er som å drikke. Noe løsner. En forankring gir slipp. Slik gjenforenes vi med barndommens sjokk og fortvilelse og glede over løsrivelsen fra tingenes tilsynelatende orden, og innser, enda en gang, at det vi underkaster oss er skrøpelig, at det er et politisk og sosialt og psykologisk system blant mange mulige politiske og sosiale og psykologiske systemer." 

Når jeg leser bøker som virkelig betyr noe for meg, så blir det ofte nesten umulig å si noe om hvorfor.

I hvert fall noe som andre kan forstå.

Og derfor sier jeg ikke så mye om bøker, men Stig Sæterbakken har sagt noe, i essayet Alt kunne vært annerledes,

og han bruker noen ord, som gjør det så utrolig sårt og nært og viktig for meg.

Han forklarer det i litteraturen som tar meg, som er viktig for meg, som gjør at det å snakke om det jeg liker å lese blir mer privat enn å snakke om sex og kropp og alt det som mange andre ser på som privat.

"Alt kunne vært annerledes, det er litteraturens skakende budskap til menneskene. Derfor spiller det heller ingen rolle hvor forfatteren henter sitt stoff fra. Oppvekst og forfølgelse under Ceauseseaus terroregime i Romania eller tredve begivenhetsløse år på to rom og kjøkken på Majorstua, begge deler er like rikt som utgangspunkt for diktning: det avgjørende er forfatterens evne til å omforme erfaringen til språk, eller rettere sagt: gjøre språket selv til en opplevelse, dvs. en erfaring, en berøring med ytterkantene av det menneskelige mulige" - Stig Sæterbakken.

2 kommentarer

FAY

23.mar.2012 kl.10:26

wow det er vakkert.. det er utrolig vakkert.

den første teksten - er det samme forfatter? finnes det en tittel så jeg også kan lese?

oppsetningen på det norske er det beste stykke teater jeg har sett i hele mitt liv. en helt overmenenskelig opplevelse, jeg så den tre agnger og var frelst. så bra at du likte den.

men... aha.. har du sett meg? på cafeteatret da eller..?

FAY

24.mar.2012 kl.12:47

gjorde du.. åshit.. haha

vet jeg hvem du er og da kanskje?

Skriv en ny kommentar

uteerdetmelkehvitt

uteerdetmelkehvitt

22, Oslo

Nå er det kanskje ikke så mye igjen av det som var. (Oslo var en gang byen vår, nå er det ingenting igjen. Du som leser, vil få vite hvem jeg er den dagen alle hemmelighetene er avslørt. Den dagen VG slår opp saken på førstesiden).

bloglovin

Kategorier

Arkiv

Blogglisten
hits