Det kategoriske imperativ.Repetisjon til alle dere som aldri forstod, eller som ikke husker exphil (og det virker som det er ganske så mange): Immanuel Kant har sagt mye bra (men har også noen ganske kjipe skyggesider,tankene hans rundt kjønn, blant annet, der er han ganske far-out). 

Men, til ETIKKEN:

Kant beskrev noe som han kalte for Det kategoriske imperativ, og med dette beskriver han en slags regel innenfor etikken som kan beskrives (og forenkles) slik:

"Man bør handle slik at begrunnelsen for handlingen skal kunne bli gjort til en allmenngyldig lov. Dette betyr at dersom man gjør noe, skal man kunne akseptere at alle andre menneske gjør det samme. Det kategoriske imperativ vil derfor f.eks forby tyveri og løgn da samfunnet vil bryte sammen dersom alle stjeler eller lyver (...)".

(Les mer her: Kilde, og begynn å tenk litt på hva du gjør)  

 

 


4 kommentarer

FAY

07.03.2012 kl.13:45

hm.. kant altså, nei jeg kan ikke si meg enig

vi trenger jo balanse..

noen må jo stjele, slik at andre kan kjempe imot det.

kontrastene

puslebit

07.03.2012 kl.20:22

Å handle utifra begrunnelser kan være en lovende begrunnelse for å handle.

Men Kant syntes jo også å mene at én av de allmenngyldige lovene burde være at "det eneste som hadde noen gyldighet, var det som vi opplevde gjennom de 5 sansene, og i tillegg hadde vi fornuften. De som opplevde noe mer enn det, var gale. Dessuten mente Kant at vi skulle beskrive sansningene på en så enkel måte at alle kunne forstå beskrivelsen." (Sitat, Even Eifring.)

Det er, som du poengterer, viktig å tenke på hva en gjør, og også viktig å tenke på at en ikke deler fornuft og sanseevne med alle andre mennesker, selv med et kategorisk imperativ å rette seg etter.

Takk for en interessant post.

Uteerdetmelkehvitt

08.03.2012 kl.13:26

Puslebit: Takk for fint svar. Og ja, Kant har sagt litt av hvert, men jeg synes det er veldig, veldig viktig at man tenker bevisst på hvordan man handler, tenker og er.

JJ438

01.05.2013 kl.11:20

Jeg vet det er lenge siden du skrev dette, men jeg vil bare informere litt slik at ikke mange andre går i samme felle som deg. Det er forsåvidt riktig det du har skrevet, men tenk litt over hvilke kilder du bruker. Filosofi.no er absolutt ikke en pålitelig kilde. I dette tilfellet gikk det bra, men når du bruker det for å informere andre, burde du prøve å finne en bedre kilde enn filosofi.no. Det høres jo ut som du har tatt exphil, og da burde det ikke være vanskelig for deg å finne feil etter feil etter feil på filosofi.no.

På filosofistudiet mitt kalte vi det filosofi.no driver med for skremselspropoganda, for det er det nærmste en kommer sannheten. Helt i grunn av det som står der er riktig, men forfatteren av filosofi.no tolker det fullstendig feil, og gir derfor et feil bilde av de teorier og filosofer vi har. Filosofi.no er er enkeltmannsforetak uten noen form for sikkerhet. Det er én mann som har oprettet en side og skriver det han mener er riktig. Det sier seg selv at det ikke er en spesielt pålitelig kilde. Det er synd forfatteren får bruke nettadressen filosofi.no, for det gjør at mange går i samme felle som deg og tror på det som står der.

Hvis du bruker filosofi.no som kilde på en oppgave i exphil eller filosofi, får du stryk. Delvis for at enhver foreleser eller lærer i exphil eller filosofi gir stundentene sine klar beskjed om å holde seg unna filosofi.no (jeg kjenner ingen som ikke har sagt det, og jeg har hatt en del filosofilærere), og delvis for at hvis du tar det som står på filosofi.no som god fisk, har du rett og slett ikke lært nok i exphil, for du burde se hvor feil alt som står på filosofi.no faktisk er.

Forresten er det du skriver det grunnleggende prinsippet i Universaliseringsprinsippet. Prinsippet sier "Handle bare etter den maksime gjennom hvilken du samtidig kan ville at den skal bli en allmenn lov." Universialiseringsprinsippet er en av to formuleringer UNDER det kategoriske imperativ. Det er viktig å ikke tro at prinsippet er hele det kategoriske imperativ.

Bare litt info....

Skriv en ny kommentar

uteerdetmelkehvitt

uteerdetmelkehvitt

23, Oslo

Nå er det kanskje ikke så mye igjen av det som var. (Oslo var en gang byen vår, nå er det ingenting igjen. Du som leser, vil få vite hvem jeg er den dagen alle hemmelighetene er avslørt. Den dagen VG slår opp saken på førstesiden).

bloglovin

Kategorier

Arkiv

Blogglisten
hits