Virginia Woolf 2.

karin3


Dette er kanskje et svar eller en fortsettelse på overgreps/feminismeinnlegget, men jeg vet ikke hvor enkelt det er å forstå. Uansett, jeg fikk utrolig mange fine og fornuftige svar på innlegget, tusen takk. Her er noen fine tanker, fra VW:

"Det er virkelig bemerkelsesverdig hvordan en fast inntekt kan forandre humøret, tenkte jeg da jeg puttet pengene i lommen. (..) Jeg er sikret mat og klær for alltid. Derfor blir det ikke bare slutt på slit og strev, men også på hat og bitterhet. Jeg behøver ikke hate noen mann, han kan ikke skade meg. Jeg behøver ikke smigre noen mann, han har ikke noe å gi meg. Umerkelig grep jeg meg i å anlegge en ny holdning ovenfor den andre halvparten av menneskerasen. Det var absurd å bebreide en bestemt klasse eller et bestemt kjønn under ett. Store menneskegrupper er aldri ansvarlige for det de gjør. De drives av instinkter som ligger utenfor deres kontroll. (..)

Det er ubehagelige instinkter å bære på, reflekterte jeg. De skapes av livsomstendighetene, av mangelen på sivilisasjon. (...)

Og ettersom jeg forstod disse ulempene, løste frykten og bitterheten seg gradvis opp i medlidenhet og toleranse. Og etter et år eller to forsvant medlidenheten og toleransen, og jeg opplevde den aller største befrielse: frihetene til å tenke på tingene slik de er. Den bygningen, for eksempel, liker jeg den eller liker jeg den ikke? Er det bildet vakkert, eller er det ikke?"

- Virginia Woolf - Et eget rom

Det er vel slik man burde tenke, og slik det burde være. Generalisering er farlig, farlig, farlig.

8 kommentarer

accurate devotions

03.aug.2009 kl.00:18

Jeg likte veldig godt det første sitatet. Jeg har lyst til å lese noe av Woolf, er "Et eget rom" å anbefale?Og ja, det med generalisering gjelder jo menn også. Det gjelder det meste.

Fanny

03.aug.2009 kl.08:35

sv: jag håller med att lula inte är perfekt. jag tyckte inte det fanns så mycket att läsa om men bilderna är otroligt vackra :)

Nøve

03.aug.2009 kl.11:39

Det var veldig fint.

Ladybug

03.aug.2009 kl.12:57

Jeg har faktisk aldri lest noe av Virginia Woolf, men jeg skal nok få gjort det en dag. Har du en bestemt bok av henne du vil anbefale for en som aldri har lest noe av hennes forfatterskap før?

Hilde Marissa

03.aug.2009 kl.21:32

Dette innlegget likte jeg. Virkelig :)

uteerdetmelkehvitt

03.aug.2009 kl.21:45

ac: ja, jo, på en måte, men jeg synes den er vanskelig, akkurat nå. Vanskelig å holde konsentrasjonen i boken, på en måte.Ladybug: Har ikke lest så mye selv, men Til fyret var ganske fin. Ikke super, men fin, morsomt å se virkemidlene i boken.Tusen takk til Nøve og Hilde Marissa.

glosin

05.aug.2009 kl.15:15

det er noe jeg ikke forstår. du skriver om så dype og tragiske ting, men den eneste responsen du får er at du skriver så fint, og at du bør skrive en roman?

uteerdetmelkehvitt

06.aug.2009 kl.02:21

noen ganger er det best å fokusere på noe annet enn ting som er galt. Tror jeg.

Skriv en ny kommentar

uteerdetmelkehvitt

uteerdetmelkehvitt

22, Oslo

Nå er det kanskje ikke så mye igjen av det som var. (Oslo var en gang byen vår, nå er det ingenting igjen. Du som leser, vil få vite hvem jeg er den dagen alle hemmelighetene er avslørt. Den dagen VG slår opp saken på førstesiden).

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits